Vegánske hody Žilina 2018

Najväčší slovenský vegánsky food festival prichádza po druhý krát do Žiliny. Vegánske hody Žilina 2018 prinesú opäť to najlepšie z udržateľného a ohľaduplného stravovania už v nedeľu 30. septembra na stanici Žilina-Zárečie. Okrem toho najlepšieho z kuchyne, kozmetiky a drogérie bez živočíšnych výrobkov na vás čakajú aj prednášky či kuchárske show.

Už v nedeľu 30. septembra sa začne druhý ročník podujatia Vegánske hody Žilina 2018, ktoré pravidelne prináša to najlepšie z rastlinnej stravy na Slovensku. Spoznáte tak kvality vegánskej kuchyne, ktorá je ohľaduplná k zvieratám a zároveň pomáha významne zmierniť napredovanie klimatických zmien.

Vegánske hody Žilina sa budú konať počas nedele 30. septembra v priestoroch stanice Žilina-Zárečie. Už od 10:00 návštevníkov a návštevníčky privíta pestrá ponuka vegánskych špecialít od overených reštaurácií, začínajúcich projektov, ale aj od kuchárskych talentov, ktoré budú súťažiť v ankete o najlepšiu kuchyňu. Tešiť sa však môžete aj na prednášky inšpiratívne kuchárske show, či prezentácie mimovládnych organizácií bojujúcich za práva zvierat.

Rovnako ako v minulosti, je aj teraz podujatie bez vstupného a privíta ako ľudí vyhľadávajúcich udržateľné a ohľaduplné alternatívy, tak aj zvedavcov, pre ktorých je vegánska kuchyňa stále veľkou neznámou.

Facebooková udalosť: Vegánske hody Žilina 2018

 

Čo Vás na podujatí VEGÁNSKE HODY ŽILINA 2018 čaká?

Hlavný program – prednášky, diskusia a kuchárske show

Hlavný program

11:00-12:00 Varíme Vegánsky (kuchárska show)
13:00-14:00 Gerardo Tristán [MEX] (kuchárska show)
14:30-15:30 Ondřej Plachý [CZ] (prednáška)
16:00-17:00 Gerardo Tristán [MEX] (prednáška)
17:30-18:30 Diskusia s úspešnými podnikmi

Varíme Vegánsky – kuchárska show

Miroslav vám v kuchárskej show ukáže ako si jednoducho pripraviť jesenné jedlo z dostupných surovín. 
“Mám 51 rokov, žijem v Stropkove a vegánsky sa stravujem už viac ako 5 rokov. Rád varím a pre inšpiráciu som vytvoril facebook-ovú stránku Varíme Vegánsky, kde dávam svoje recepty. Mojím krédom je vegánsky jednoducho, chutne a rýchlo. Na vegánskych hodoch vám ukážem jedlo vo farbách jesene. Tekvicu s ružičkovým kelom, kidney fazuľou a paradajkovou ryžou. Jedlo, ktoré nie len poteší, ale aj zahreje. Teším sa na vás”
Facebook: Varíme Vegánsky

Gerardo Tristán [MEX] – kuchárska show

Gerardo Tristán je pôvodný Američan (Nahuatl)- mexický aktivista za práva zvierat.
Gerardo vám v kucharskej show ukáže ako si pripraviť tradične mexické tortily, sópie, gorditas a empanády z kukurice. 

Facebook: Gerardo / Wotko Tristán
Facebook: FaunAcción

Ondřej Plachý [CZ] – “Politika a vegánstvo”

“S narastajúcim počtom ľudí hlásiacich sa k etickému stravovanie (vegáni, vegetariáni, reduktariáni) dochádza k dvom trendom, ktoré nejdú ruka v ruke. Na jednej strane môžeme pozorovať obrovské investície do vegánskej kozmetiky, jedla a ďalších produktov. Na druhej strane sa tento trend neodráža v politickej reprezentácii vegánstva. Aké sú vyhliadky vegánskej politiky a v čom spočívajú najväčšie výzvy pre súčasnú generáciu aktivistov a aktivistiek? Tieto témy priblíži Ondřej Plachý, organizátor Veggie Festu v Olomouci a člen Strany zelených.”

Facebook: Ondřej Plachý

Gerardo Tristán [MEX] – “Zvieraco-právny aktivizmus v Mexiku”

Gerardo okrem kuchárskej show príde aj porozprávať o zvieraco-právnom aktivizme v Mexiku. Zoznámi vás s históriou, prekážkami, víťazstvami a nádejami mexického hnutia za práva zvierat. Gerardo sa podelí o jeho pohľad na to, aké je bojovať za zvieratá a ľudské oslobodenie z pohľadu domorodého Američana a antispeciesist-ického aktivistu.  “Náš boj je prepojený a globálny, bez hraníc a my všetci aktivisti v oblasti práv zvierat musíme byť v solidarite a navzájom si pomáhať pri prekonávaní výziev v rámci aj mimo nášho hnutia.”

Facebook: Gerardo / Wotko Tristán
Facebook: FaunAcción

Diskusia s úspešnými podnikmi

Jakub Lunter – Lunter.com
“Pracujem v rodinnej firme Alfa Bio od roku 2011, momentálne na pozícii Business development director so zodpovednosťou za rozvoj zahraničných trhov a projekty Gastro, člen správnej rady  Alfa Bio. Vyštudoval som právo a modernú históriu Na Karlovej univerzite. V minulosti som pracoval v ľudskoprávnej oblasti (utečenci, menšiny).  Stotožňujem sa s víziou firmy „prispieť k zmenám stravovacích návykov“, cieľom je ponúkať chutné a kvalitné rastlinné proteíny pri minimálnom priemyselnom spracovaní/bez pridávania škodlivých konzervantov. V istom zmysle chápem právo na kvalitné potraviny ako širšiu súčasť ľudských práv.”
Pavlína Dlask Fuchsová – Nebeské dortíčky (CZ)
“Nebeské dortíčky vznikli v roku 2010, keď som sa dozvedela, že čakám dvojčatá a s dvoma už staršími deťmi sa nám zrazu rodina rozrástla na 6. Ako matka 4 detí som si uvedomila, že ma už nikto nezamestná a začala som hľadať nejaký smer. Žila som 15 rokov v zahraničí kde vegetariánstvo a vegánstvo je o oveľa ďalej, tu som bola ako prvá. Od začiatku robím všetko 100% vegan, sídlime v Brne a mám pani čo mi pomáha s pečením a slečnu, ktorá so mnou jazdí na akcie, bez podpory manžela a rodiny by firma nebola možná. Motto: Vegan cupcakes for all”
Magdalena Kiedziuch -Zielony Talerz (PL)
Magdalena Kiedziuch je spoluzakladateľka prvej vegánskej pekárne v Poľsku – Zielony Talerz. Začínala v roku 2012 v Krakove. Zielony Talerz sa špecializuje na remeselné vegánske koláče a zmrzlinu. Spoločnosť, ktorú prevádzkuje Magdalena Kiedziuch, je dnes jedným z najpopulárnejších výrobcov cukroviniek v Poľsku.

GASTRO prevádzky a ich menu

Bodka Donut Point

BODKA DONUT POINT
“S manželom milujeme cestovanie. On gurmán, miluje nové veci. Ja maškrtná a vždy sa rada nechám zlákať. Tak sme dali hlavy dokopy, vytriedili spomienky na najlahodnejšie zážitky a rozhodli sme sa ostať na Slovensku. Spoločne sme vložili dva roky úsilia a lásky do budovania food traileru s donutmi. Tak a teraz už budeme len rozdávať naše dunuty, naše remeselné limonády a úsmevy našim hosťom.”

Ponuka:

  • Vegánske donuty
  • Limonády

Fresheees

FRESHEEES
“Ponúkame prémiové exotické ovocie (čerstvé a sušené) a novinkou sú čerstvé ovocné šťavy pripravované priamo pred zákazníkom ručne alebo špeciálnym lisom. Nebudú chýbať populárne mladé thajské kokosy, datle Medjoul a vegánske gumené medvedíky.”

Ponuka:

  • Čerstvé ovocie
  • Sušené ovocie
  • Čerstvé ovocné šťavy (handpress/coldpress)
  • Mladé kokosy
  • Vegan gumené medvedíky

Nebeské Dortíčky

NEBESKÉ DORTÍČKY
“Nebeské dortíčky jsou 100% vegan cukrářství. Moto: Vegan cupcakes for all.”

Ponuka:

  • Cupcakes
  • Dorty
  • Želé bonbóny

NhaBe vietnamese bistro

NHABE VIETNAMESE BISTRO
“Vietnamské bistro s Martina. “Príďte k nám a už nemusíte chodiť do Vietnamu…”

Ponuka:

  • Bude doplnená čoskoro

Plantáž - festival food

PLANTÁŽ – FESTIVAL FOOD
“V Bratislave sa na Vás opäť teší náš tím Plantáž! Od posledných hodov sme pre Vás zlepšili rýchlosť obsluhy a okrem tradičnej ponuky pre Vás pripravujeme aj skvelý Perník s orechmi, čokoládou a ovocím. Ako obvykle sa môžete tešiť aj na neodolateľné Br-i-ndzové halušky, Luxusný Guľáš, vylepšený Exkluzívny burger a ďalšie. 🙂 ”

Ponuka:

  • Halušky
  • Guľáš
  • Vyprážaný “syr” v žemli
  • Hranolky
  • Limonáda

Vegan Food On Wheels

VEGAN FOOD ON WHELS
“Mňa varenie baví, moja práca je teda aj mojím koníčkom. Môj sen stále pokračuje zdokonalovať sa vo vegánskej strave, a mať nekonečnú fantáziu a kreativitu v príprave jedál.”

Ponuka:

  • Robi rezne a pečene zemiaky
  • Zeleniové karbanátky
  • Koláče
  • Polievka
  • Čapovana kombucha

Vegetariánska reštaurácia

VEGEGETARIÁNSKA REŠTAURÁCIA
Srdečne Vás pozývame na good food:) Užime si to spoločne a podporme sa navzájom:) Vegetariánska reštaurácia Martin

Ponuka:

  • Čoskoro bude doplnená

Zdrave-sladkosti.sk

ZDRAVE-SLADKOSTI.SK
“Zdravé sladkosti, pre maškrtenie bez výčitiek. Lahodné sušené ovocie a orechy obalené v 72% RAW čokoláde bez mlieka posypané kakaom. Jednoducho si ich zamilujete.”

Ponuka:

  • 100g balenia čokoládových produktov
  • Akciové balenia čokoládových produktov
  • Chacha kombucha 0,5l

Vegánsky jarmok

Bioparfémka

BIOPARFEMKA
“Už tradične sa do Bratislavy veľmi tešíme. Prinesieme si so sebou spústu noviniek a veľa zaujímavých produktov. U nás si vyberie určite každý. Široká ponuka pleťovej, dekoratívnej a telovej kozmetiky, farby na vlasy, prírodné repelenty na posledné letné dni, unikátne parfémy a prostriedky na ekologickú a účinnú starostlivosť o domácnosť. A to všetko samozrejme v bio a vegan kvalite,netestované na zvieratách z vysoko kvalitných rastlinných zložiek. Tak sa určite zastavte!”

Ponuka:

  • Vegan parfémy Aimee de Mars
  • Vegan pleťová a dekoratívna kozmetika Veg up
  • Pracie vajíčko Ecoegg
  • a iné

Organila

ORGANILA
“My v Organile nechceme žiť v dobe, kde ľudia skôr siahnu po „zázračnom“ produkte, vďaka ktorému máme okamžite hladšiu pleť, krajšiu pokožku, dokonalé nechty, často krát aj na úkor vlastného zdravia. Obchod so širokou ponukou kvalitnej certifikovanej kozmetiky, šetrnej k pokožke a k prírode. Organila nie je len o kozmetike, o produktoch do domácnosti, ale tiež o životnom štýle.”

Ponuka:

  • Vegánska kozmetika a drogéria
  • a iné

Infostánky

269 Life Bratislava - Slovakia

269 LIFE BRATISLAVA – SLOVAKIA
“Všetci sme 269. Vegánstvo, súcit, absolútne oslobodenie zvierat.”

Lesoochranárske zoskupenie VLK

LESOOCHRANÁRSKE ZOSKUPENIE VLK
“Dobrovoľné združenie občanov, ktoré sa zaoberá záchranou prirodzeného lesa.”

Nerob cirkus

PRIDE Košice

PRIDE KOŠICE
“PRIDE Košice je festival za práva LGBT+ ľudí na východnom Slovensku.”

Slovenská Vegánska Spoločnosť

SLOVENSKÁ VEGÁNSKA SPOLOČNOSŤ
“Propagácia vegánskeho životného štýlu a priblíženie rastlinného stravovania verejnosti.”

OZ VEGÁNSKE HODY

OZ VEGÁNSKE HODY
“OZ VEGÁNSKE HODY je neziskovou organizáciou pôsobiacou na poli ochrany životného prostredia a práv zvierat. Zameriavame sa na riešenie otázok trvalej udržateľnosti a dopadov ľudských preferencií v stravovaní na životné prostredie a postavenie zvierat. Našim cieľom je zvyšovanie povedomia o alternatívnych formách stravovania šetrných k životnému prostrediu a ohľaduplných k zvieratám, k čomu využívame atraktívne formy prezentácie týchto alternatív.”

 

Kuchárske talenty – amatérske vegánske kuchyne

10:00 – 14:30
Piate prikázanie
– MENU: Kotlíkový guláš, Sójový perkelt s kolienkami, Maková štrúdľa.
Rastlinárium – MENU: Veterníky, Marlenka, Éclairs s parížskym krémom, Punčový rez, Krémeš, Oreo cheesecake.

14:30 – 19:00
Rusnácke pirohy – MENU: Plnené pirohy.
Barboraw – MENU: Kávové zrno, RAW torty, RAW perník, Snickers.

 

 

PARTNERI PODUJATIA

 
Z odberu noviniek sa môžte kedykoľvek odhlásiť.
Zavrieť