Ragú napoletano

Ragú napoletano

Ragú napoletano je jednou z najznámejších variácií Bolonského ragú, ktoré vám zaručene rozvonia kuchyňu arómou čerstvých bylín, červeného vína a paradajok.

Ragú napoletano je samostatnou verziou známejšieho bolonského ragú, ktoré v rôznych podobách ľudia poznajú po celom svete. Vzhľadom na južnejšiu polohu neapolského regiónu sa aj zloženie použitých surovín v tomto ragú trochu líši. V Ragú napoletano používame väčšie kúsky sójových kociek. Taktiež si doprajeme väčšie množstvo paradajok, ktoré sú v neapolskom regióne vďaka jeho južnej polohe dostupné oveľa viac. A v neposlednom rade sa tieto ragú odlišujú použitím čerstvých byliniek, ktoré v Bolonskom ragú chýbajú úplne, zatiaľ čo v neaoplskom ragú nimi nešetríme. Výsledkom je neodolateľná kombinácia krehkých paradajok, štavnatých kúskov sójových kociek na červenom víne, sprevádzaných zvodnou vôňou čerstvej bazalky a petržlenu. Nesmieme však zabúdať na to, že kvalita výsledného jedla sa významne odvíja od toho, aké kvalitné víno použijme. A v ragú sa na víne naozaj šetriť nevypláca!

Na 4 porcie potrebujeme:

  • 300 g sójových kociek
  • 4 konzervy lúpaných paradajok
  • 2 mrkvy
  • 3 stonky stopkatého celeru
  • 2 veľké cibule
  • 8 strúčikov cesnaku
  • 1 chilli paprička
  • 2 hrste čerstvej bazalky
  • 1 hrsť petržlenovej vňate
  • soľ
  • silný zeleninový vývar
  • extra panenský olivový olej
  • čierne korenie
  • soľ
  • 400 ml červeného vína

Postup prípravy:

  1. V zeleninovom vývare si pripravíme sójové kocky až kým nezmeknú. Následne z nich vytlačíme všetkú vodu. V panvici rozpálime olej a kocky postupne po malých dávkach opražíme do zlatohneda a odložíme bokom.
  2. V tej istej panvici si na oleji pripravíme soffrito – restujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, mrkvu a celer do zlatohneda. Následne pridáme rozdrvený cesnak a chilli papričku a krátko restujeme, kým sa poriadne nerozvoňajú.
  3. Všetko podlejeme červeným vínom, dobre premiešame a časti prilepené na dno hrnca drevenou varechou postupne oddelíme. Následne restujeme do odparenia všetkej tekutiny.
  4. Primiešame paradajky, väčšinu vňate, dokoreníme a osolíme a tiahneme na najmenšom plameni v otvorenom hrnci minimálne jednu hodinu, ideálne 2-3 hodiny. Priebežne miešame a v prípade potreby podlievame trochou vody.
  5. Podávame s čerstvo pripraveným penne, ozdobené zbytkom čerstvej bazalky, doplnené pohárom kvalitného červeného vína.

Dobrú chuť!

Ak sa Vám recept páčil, podporte prosím naše aktivity!

Zhrnutie receptu
recipe image
Názov receptu
Ragú napoletano
Autor/ka
Zverejnené dňa
Čas prípravy
Čas varenia
Celkový potrebný čas

Komentáre

komentáre