Ragú napoletano

Ragú napoletano

Ragú napoletano je jednou z najznámejších variácií Bolonského ragú, ktoré vám zaručene rozvonia kuchyňu arómou čerstvých bylín, červeného vína a paradajok.

Ragú napoletano je samostatnou verziou známejšieho bolonského ragú, ktoré v rôznych podobách ľudia poznajú po celom svete. Vzhľadom na južnejšiu polohu neapolského regiónu sa aj zloženie použitých surovín v tomto ragú trochu líši. V Ragú napoletano používame väčšie kúsky sójových kociek. Taktiež si doprajeme väčšie množstvo paradajok, ktoré sú v neapolskom regióne vďaka jeho južnej polohe dostupné oveľa viac. A v neposlednom rade sa tieto ragú odlišujú použitím čerstvých byliniek, ktoré v Bolonskom ragú chýbajú úplne, zatiaľ čo v neaoplskom ragú nimi nešetríme. Výsledkom je neodolateľná kombinácia krehkých paradajok, štavnatých kúskov sójových kociek na červenom víne, sprevádzaných zvodnou vôňou čerstvej bazalky a petržlenu. Nesmieme však zabúdať na to, že kvalita výsledného jedla sa významne odvíja od toho, aké kvalitné víno použijme. A v ragú sa na víne naozaj šetriť nevypláca!

Na 4 porcie potrebujeme:

  • 300 g sójových kociek
  • 4 konzervy lúpaných paradajok
  • 2 mrkvy
  • 3 stonky stopkatého celeru
  • 2 veľké cibule
  • 8 strúčikov cesnaku
  • 1 chilli paprička
  • 2 hrste čerstvej bazalky
  • 1 hrsť petržlenovej vňate
  • soľ
  • silný zeleninový vývar
  • extra panenský olivový olej
  • čierne korenie
  • soľ
  • 400 ml červeného vína

Postup prípravy:

  1. V zeleninovom vývare si pripravíme sójové kocky až kým nezmeknú. Následne z nich vytlačíme všetkú vodu. V panvici rozpálime olej a kocky postupne po malých dávkach opražíme do zlatohneda a odložíme bokom.
  2. V tej istej panvici si na oleji pripravíme soffrito – restujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, mrkvu a celer do zlatohneda. Následne pridáme rozdrvený cesnak a chilli papričku a krátko restujeme, kým sa poriadne nerozvoňajú.
  3. Všetko podlejeme červeným vínom, dobre premiešame a časti prilepené na dno hrnca drevenou varechou postupne oddelíme. Následne restujeme do odparenia všetkej tekutiny.
  4. Primiešame paradajky, väčšinu vňate, dokoreníme a osolíme a tiahneme na najmenšom plameni v otvorenom hrnci minimálne jednu hodinu, ideálne 2-3 hodiny. Priebežne miešame a v prípade potreby podlievame trochou vody.
  5. Podávame s čerstvo pripraveným penne, ozdobené zbytkom čerstvej bazalky, doplnené pohárom kvalitného červeného vína.

Dobrú chuť!

Ak sa Vám recept páčil, podporte prosím naše aktivity!