Gaz-Oakley-Wagamama-Vegan-Egg-Cropped-2

Wagamama sľubuje, že zníži ponuku mäsa o 50%

Populárny asian-fusion reštauračný reťazec, Wagamama, sa zaviazal že v roku 2021 zníži počet jedál s mäsom až o 50%. Môžeme tak očakávať, že do konca tohto roka budú vegánske a vegetariánske jedlá tvoriť aspoň polovicu menu!

Reťazec Wagamama má v súčasnosti viac ako 150 prevádzok po celom svete, z toho približne 130 vo Veľkej Británii. Práve vo Veľkej Británii má pôvod aj populárne hnutie „Veganuary„, ktoré vyzýva a povzbudzuje ľudí aby vyskúšali vegánstvo na jeden mesiac – vegánsky január. Wagamama preto na počiatku svojho prísľubu, že 50% jej jedálnička bude úplne bez mäsa, debutovala so svojím novým vegánskym menu – ktoré skvelo zapadá do Veganuára. 

menu
Nové vegánske menu debutovalo na začiatku januára. Dostupné je v pobočkách vo Veľkej Británii. Foto: Big Hospitality

Nové menu, ktoré bolo oficiálne uvedené na trh v prvý januárový týždeň tohto roku, obsahuje vegánske lepkavé „rebierka“ vyrobené zo sójových a hubových bielkovín a „No-Duck Donburi“ s hríbom shiitake a analógom seitanu marinovaným v rastlinnej hoisin omáčke. Je spustené v pobočkách vo Veľkej Británii, aj napriek prísnym národným obmedzeniam, ktoré umožňujú iba vyzdvihnutie alebo donášku. Spoločnosť však drží otvorených vyše 100 svojich prevádzok, pričom sa snaží preraziť novým vegánskym menu špeciálne na Veganuár.  
Na Slovensku sme žiadne novinky v menu nezaevidovali. Aj v našej ponuke je však stálou súčasťou menu niekoľko vegánskych možností, akými sú ramen, ryžové alebo udon rezance či variácie chrumkavého kari.

V oznámení o svojich plánoch zmeniť polovicu svojho jedálnička uviedla Wagamama vo vyhlásení: „Veríme, že malé rozhodnutia spôsobia veľkú zmenu a spoločne urobíme rozdiel. Jesť menej mäsa a mliečnych výrobkov sa označuje za najdôležitejšie kroky, ktoré môžete podniknúť na zníženie emisií uhlíka.“

Spustili sme naše doteraz najambicióznejšie vegánske menu, aby sme nalákali aj tých najväčších milovníkov mäsa vybrať si vegánsky. Navyše sa zaväzujeme, že do konca roku 2021 urobíme z 50% nášho jedálnička bezmäsité jedlá.
Nie je to nič radikálne. Je to nevyhnutné.
– Wagamama

 

kari
Yasai samla curry, jedna z vegánskych možností dostupných aj v pobočke na Slovensku – na bratislavskom nábreží. Foto: Green Queen

Za posledné roky sa Wagamama opakovane snažila uspokojiť rastúcu populáciu vegánskych a flexitariánskych zákazníkov. Už pred troma rokmi spoločnosť predstavila kompletne rastlinnú verziu svojej ikonickej kari katsu nazvanej „Vegatsu“ a pridala aj ďalšie novinky vrátane rastlinnej verzie Ramenu s vegánskym vajíčkom, ktorý bola vytvorený v spolupráci s renomovaným šéfkuchárom Gazom Oakleym.

vegan ramen
Sieť reštaurácií pred niekoľkými rokmi uviedla svoj nový rastlinný ramen. V kolaborácii so šéfkuchárom a autorom kuchárskych kníh Hazom Oakleym vzniklo takéto vegánske vajce. Foto: Livekindly

Budeme sa teda tešiť na znovu-otvorenie reštaurácii a dúfajme, že aj k nám sa dostanú rastlinné novinky! Bratislavská Wagamama má už aj v súčasnosti vegánske možnosti v značnom zastúpení. Po zredukovaní mäsových jedál na polovicu tak bude väčšina ponuky reštaurácie vegetariánska alebo vegánska. 

Emma Woods, generálna riaditeľka Wagamama, uviedla: „Veríme, že vegánske možnosti by mali byť také lahodné, že by ich mal každý chcieť zahrnúť do svojho života, či už prísny vegán alebo niekto, kto o sebe nikdy predtým neuvažoval ako o vegánovi.  Ako nás Covid-19 núti zastaviť sa v toľkých veciach, uistime sa že sa napredujeme v malých rozhodnutiach, ktoré môžu zlepšiť našu planétu.“

 



ZDIEĽAŤ