Vyprážaná hliva s majonézovým šalátom

Vyprážaná hríba s majonézovým šalátom

Skvelá alternatíva vyprážanej ryby k štedrovečernému stolu – vyprážaná hliva v cestíčku s nori vločkami podávaná s lahodným majonézovým šalátom.

Vianoce sú už za dverami a je čas predstaviť vám jednu z najlepších alternatív na štedrovečerný stôl – vyprážanú hlivu v cestíčku s nori riasami a s lahodným majonézovým šalátom. Majonézový šalát veľmi predstavovať netreba. Je to už tradičné jedlo, ku ktorému si pripravíme majonézu zo sójového mlieka, ktorá bude takmer na nerozoznanie od obyčajnej. K tomu si budeme vyprážať klobúky hlivy ustricovej, ktorú bežne nájdete v obchodoch s potravinami. Vyberáme čo najväčšie klobúky, z ktorých budeme odrezávať tuhé časti a stopky, ktoré by po vypražení boli ťažšie konzumovateľné. Bežné trojobalové cesto na vyprážanie si pripravíme z hrachovej múky, vďaka ktorej nahradíme vajce, a do strúhanky pridáme nori vločky. Riasy nori poznáte napríklad zo sushi, ktorému dodáva charakteristickú chuť. Presne tento efekt chceme dosiahnuť aj pri vyprážanej hríbe. Nori vločky nájdete v špecializovaných predajniach so zdravou výživou alebo s ázijskými potravinami.

Potrebujeme

  • 250 g hlivy ustricovej
  • 200 g strúhanky
  • 15 g nori vločiek
  • 100 ml hrachovej múky
  • 100 g hladkej múky
  • 150 ml vody
  • 1 čl prášku do pečiva
  • ½ čl čiernej soli
  • čierne korenie mleté
  • 1 dcl sójového mlieka
  • 3 dcl repkového oleja
  • 1 pl citrónovej šťavy
  • 1 pl dijonskej horčice
  • ¼ čl čiernej soli
  • 400g zemiakov
  • 100g mrkvy
  • 100g zeleného hrášku
  • 500ml kyslých uhoriek
  • soľ
  • olej na vyprážanie

Postup prípravy:

  1. Zemiaky v šupke uvaríme do mäkka a následne ošúpeme. Ošúpané zemiaky pretlačíme cez mrežovaný krájač, alebo nakrájame na hranolky o hrúbke 5×5 mm.
  2. Mrkvu nakrájame na menšie kocky a spolu s hráškom pripravíme na pare. Následne necháme vychladnúť. V prípade, že nemáte parák, môžete si zakúpiť už sterilizovaný hrášok a mrkvu, ktoré netreba ďalej upravovať.
  3. Kyslé uhorky zlejeme a nastrúhame na drobno.
  4. Do nádoby mixéra (stolného, alebo ponorného) vlejeme 1 dcl sójového mlieka, horčicu a citrónovú šťavu. Za neustáleho mixovania postupne prilievame 3 dcl repkového oleja. V prípade príliš riedkej majonézy, pridáme trochu oleja. Na záver pridáme čiernu soľ a dobre premixujeme. Tento krok možno nahradiť kupovanou rastlinnou majonézou, dostupnou v špecializovaných predajniach a už aj vo vybraných supermarketoch (napr. Tesco).
  5. Vo väčšej nádobe zmiešame vychladenú zeleninu s majonézou a necháme odstáť v chladničke minimálne jednu hodinu, ideálne cez noc.
  6. Hlivu zbavíme tuhých častí a klobúky odložíme bokom.
  7. V jednom hlbokom tanieri si pripravíme na obaľovanie hladkú múku. V druhom hlbokom tanieri zmiešame hrachovú múku s práškom do pečiva, s čiernou soľou, čiernym korením a vyšľaháme do hladka s vodou. Možno nahradiť Hraškou spracovanou s vodou. V treťom tanieri umiestnime strúhanku zmiešanú s nori vločkami.
  8. Hlivu najprv obalíme v múke, následne v hrachovej zmesi a na záver v strúhanke.
  9. Obalené kolbúky vyprážame z oboch strán cca 3 minúty v panvici s rozpáleným olejom na vyprážanie alebo vo fritéze. Vypražené kúsky vyberieme a necháme chvíľu odstáť na kuchynskej utierke, kvôli prebytočnému tuku.

Vyprážanú hríbu podávame čerstvú, spolu s majonézovým šalátom.

Dobrú chuť!

Staňte sa srdcom vegánskeho hnutia a pomôžte nám pripravovať viac zaujímavých článkov!

Zhrnutie receptu
recipe image
Názov receptu
Vyprážaná hliva s majonézovým šalátom
Autor/ka
Zverejnené dňa
Čas prípravy
Čas varenia
Celkový potrebný čas
Hodnotenie
31star1star1stargraygray Based on 4 Review(s)

Komentáre

komentáre