vegan kapustnica

Vegánska kapustnica

Vianočná kapustnica neodmysliteľne patrí k vianočným sviatkom a štedrovečernej hostine. Tentokrát si ju pripravíme v odľahčenej verzii s údeným tofu.

Neoddeliteľnou súčasťou vianočnej hostiny je voňavá kapustnica. Spája v sebe výrazné chute kapusty a údeniny, podporené vôňou lesných húb, borievok a sliviek. Táto neodolateľná kombinácia chutí je zároveň nabitá vitamínom C, ktorého bohatým zdrojom je práve kvasená kapusta. Nie je preto žiadnym prekvapením, že správny výber kapusty je pre toto jedlo kľúčový. Ideálne je vybrať sa na trh a nakúpiť sudovú kapustu, ktorá neprešla ďalším spracovaním. Tú môžete aj priamo na mieste ochutnať a zistiť, či je dostatočne kyslá. Ak nemáte možnosť zakúpiť si sudovú kapustu, poslúži aj tá zo supermarketu. Ďalšiu zásadnú rolu hrá v kapustnici údenina. V tomto prípade použijeme údené tofu. Ak máte možnosť výberu, zvoľte tofu, ktoré je pevnejšie a obsahuje menej vody, a ktoré je výraznejšie zaúdené. Biele tofu v tomto prípade účel nesplní, rovnako ako ani tofu marinované. Ako alternatívu môžete zvážiť údený tempeh, ktorý nájdete v špecializovaných predajniach.

Na 5 litrov kapustnice potrebujeme:

  • 1 kg kyslej kapusty
  • 75 g sušených sliviek
  • 30 g sušených dubákov
  • 1 čl tymián sušený
  • 1 pl paradajkového pretlaku
  • 1 pl sladkej papriky mletej
  • 1 pl čierneho korenia celého
  • 1 čl nového korenia celého
  • 10 bobkových listov
  • 2 údené tofu (2x 180 g)
  • 1 čl mletej rasce
  • 10 borievok
  • 1 cibuľa
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 3 l vody
  • soľ
  • repkový olej

Postup prípravy

  1. Sušené hríby zalejeme studenou vodou a necháme odstáť jednu hodinu.
  2. Medzičasom vyžmýkame vodu z kapusty a odložíme ju v miske bokom. Kapustu následne pokrájame na 1 cm hrubé pásiky.
  3. Údené tofu nakrájame na menšie kocky. V hrnci rozpálime olej a tofu opražíme zo všetkých strán do zlatohneda. Následne tofu presunieme do misky vedľa.
  4. Doplníme olej do hrnca a opražíme v ňom na drobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Restujeme do sklovita.
  5. Cibuľu poprášime červenou paprikou a rascou, rýchlo zamiešame a pridáme paradajkový pretlak a tymián. Krátko restujeme.
  6. Pridáme kapustu a za neustáleho miešania pražíme pár minút.
  7. Kapustu podlejeme vodou, osolíme a pridáme bobkový list, nové korenie, čierne korenie, borievky, opražené tofu a sušené slivky.
  8. Keď polievka zovrie, pridáme namočené hríby a varíme do zmäknutia kapusty, približne 60 minút.

Kapustnicu je dobré nechať odstáť približne tri dni v chladničke, aby sa dobre premiešali jej chute. Podávať ju však je možné hneď po dovarení.

Dobrú chuť!

ZDIEĽAŤ