Vegetariánstvo, rakovina a ochorenia srdca? Nezmysel.

Vegetariánstvo, vznik rakoviny, srdcové ochorenia

Internet a sociálne siete opäť zaplnila šokujúca správa o škodlivosti vegetariánskeho a vegánskeho stravovania, ktoré by tentokrát mali mať na svedomí vznik rakoviny a ochorení srdca. Ako už v tejto téme býva zvykom,  znova ide o hlboké nepochopenie výskumných dát a záverov. Ako sa to ale mohlo opäť stať?

Titulky renomovaných denníkov ako napríklad The Independent  zaplnili šokujúce správy o „Vegetariánskom géne objavenom vedcami, ktorý je spojený s ochoreniami srdca a rizikom vzniku rakoviny.“ Skutočne silný nadpis, ktorý poľahky vystraší nejedného vegetariána/ku či vegána/ku. Avšak rovnako ako je silný, je aj mylný. O tom vypovedal už samotný fakt, že autorka článku neuvádza zdroje svojich tvrdení a dokonca ani zdroj samotnej štúdie, na ktorú sa odvoláva. Reakcie na túto zvláštnu a znepokojujúcu správu však na seba nenechali dlho čakať a údaje z menovanej štúdie boli pohotovo uvedené na pravú mieru. Pozrime sa teda, k čomu vlastne táto štúdia v skutočnosti dospela.

Riziko vzniku rakoviny či ochorení srdca vôbec neskúmali

Jednu z reakcií priniesol David L. Katz, riaditeľ centra výskumu prevencie na univerzite Yale, prezident Americkej vysokej školy medicíny životného štýlu a zakladateľ Iniciatívy za skutočné zdravie, v článku s výstižnou titulkou: „Vegetariánstvo: Nutričná veda v strete s mediálnym nonsensom“. Základným odkazom jeho článku je fakt, že spomínaná štúdia vôbec nehovorí o tom, že by vegetariánstvo zvyšovalo riziko srdcových ochorení, rakoviny, alebo akéhokoľvek iného neduhu. Ako vraví: „Nič podobné. Ani trochu.“

Vegetariánska evolučná výhoda

Katz ďalej vysvetľuje, že výskumný tím špekuloval o tom, či sa ľudia dokážu adaptovať na zmeny v príjme tukov v priebehu času. Ich hypotézou bolo, že vegetariánske populácie by mohli zaznamenať výskyt genetických odchýlok, ktoré by im umožnili lepšie tvoriť tuky, ktoré nezískavali priamo z potravy. Rozhodli sa teda porovnať genetické markery 234 prevažne vegetariánskych Indov/ok s 311 Američanmi/kami s pomerne typickou stravou. Ukázalo sa, že Indovia/ky mali vyšší výskyt genetických mutácií, ktoré ich spravili úspešnejšími v tvorbe tukov, ktoré vo svojej strave nemali zastúpené. Ako príklad uvádza lepšiu schopnosť vegetariánov/ok premeniť omega-3 mastné kyseliny z rastlinných zdrojov na omega-3 mastné kyseliny s dlhým reťazcom, známe tiež ako „rybí olej“. To bol jeden z predpokladov autorov/iek.

A ako to je s vegetariánstvom naozaj?

Katz ďalej vysvetľuje, ako sa z tejto informácie stali škandalózne a chybné titulky. Štúdia totiž ukázala aj to, že pre populácie s tradične vegetariánskou stravou, je moderná nevyvážená strava obzvlášť škodlivá. Štúdia teda nehovorí o tom, že by vegetariánska strava bola škodlivá, ale že vegetariánske populácie sú obzvlášť náchylné na škodlivosť moderného stravovania. To podľa neho napríklad pomáha vysvetliť fakt, že etnickí indovia a indky sa javia byť náchylní/é na vznik cukrovky, keď sa začnú stravovať burgermi, hranolkami a kolou. Štúdia sa ďalej zaoberala iba výskytom génov a napriek absurdnými titulkám sa vôbec nezaoberala rakovinou, ochorením srdca ani smrťou.

Na záver Katz dopĺňa, že dnes už vieme, že vyvážená vegetariánska strava pomáha predchádzať ochoreniam, dokonca ich aj zvrátiť, a že patrí medzi najzdravšie stravovacie možnosti dostupné na planéte. „Pripravovať štúdiu, ktorá by toto chcela poprieť, by bolo ako robiť štúdiu, ktorá by zisťovala, či náhodou predsa len Zem nie je plochá.“, dodáva.

A čo na to jeden z autorov štúdie?

Ako čerešničku na torte sa magazín Motherboard odvoláva na komentár jedného z autorov predmetného výskumu, Kaixiong Ye, ktorý pôsobí na univerzite Cornell: „Na začiatku sme boli veľmi radi, že náš výskum získal toľko pozornosti. Ale počas posledných dní som zistil, že väčšina momentálne vychádzajúcich správ (o našej štúdii) sa mýli. Je to také frustrujúce.“

Žiadne obavy, váš obed je úplne v poriadku

Aký je teda záver? Žiadny škandál sa nekoná. Vegetariánska strava vás nespraví náchylných/é na vznik rakoviny, či srdcovo-cievnych ochorení. Stále platí, že je to jedna z najzdravších možných stravovacích možností, predchádzajúca viacerým známym ochoreniam. A predmetná štúdia zároveň priniesla zaujímavé odhalenie, že vegetariánske populácie môžu v priebehu času vykazovať genetické zmeny, ktoré im pomáhajú získavať niektoré živiny, ktoré v potrave inak nemajú zastúpené. Čo znie ako veľmi povzbudivá správa. Tak žiadnu paniku a dajte si s chuťou a s kľudom svoj vegánsky obed. Dobrú chuť!

Zdroje:
https://www.linkedin.com/pulse/vegetarianism-nutrition-science-meets-media-nonsense-david
https://motherboard.vice.com/read/how-the-media-got-a-study-about-vegetarianism-wrong-food-diet-nutrition-vegetarian-colon-cancer-heart-disease
https://cornell.app.box.com/veggie-genes/1/7184867145/58838147893/1

Foto:

www.survivopedia.com

Komentáre

komentáre

Z odberu noviniek sa môžte kedykoľvek odhlásiť.
Zavrieť