Tofu kung pao

Tofu Kung pao

V našej novej sekcii receptov pokračujeme vyhľadávanou a svetoznámou čínskou špecialitou Kung pao, pričom ju budeme pripravovať vo variante s tofu.

Kung pao je špecialita pochádzajúca čínskej provincie Sečuan (S’-čchuan) a svoje meno získala po niekdajšom sečuánskom guvernérovi menom Gongbao, pre ktorého bola pripravená. V priebehu 20. storočia sa rozšíril tento recept na západ, kde nabral viacero svojich podôb. Jednou z nich je naša vegánska verzia, ktorá využíva ako základ tofu. Recept je rovnako dobre možno pripraviť aj s už predvareným seitanom. Tofu podobne ako seitan, majú na toho jedlo vhodnú textúru.
Kung pao je veľmi sviežim pokrmom, bohatým na čerstvú a sprudka opraženú zeleninu, doplnenú sviežou omáčkou a štipkou sečuánskeho korenia, ktoré omáčke dodáva špecifickú chuť. Ak sa vám však nepodarí získať sečuánske korenie, nezúfajte. V USA bol jeho dovoz dlhé roky ilegálny a tak sa rozvíjali aj recepty bez tejto sečuánskej prísady. Tradične sa tento pokrm pripravuje vo woku technikou stir-fry. Keďže naše domácnosti obyvkle nebývajú vybavené dostatočne výkonnými horákmi na túto techniku, recept sme uspôsobili na bežne dostupné kuchynské vybavenie.

Čas prípravy:

30 minút

Na 4 porcie budeme potrebovať:

  • dve balenia bieleho tofu – extra firm (cca 400 gramov – bežne dostupné v potravinách alebo špecializovaných predajniach)
  • 2 mäsité červené papriky
  • 6 jarných cibuliek, s čo najvačším podielom zelených častí
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 5 cm kus zázvoru
  • 8 pl kvalitnej sójovej omáčky
  • 1½ pl ryžového octu
  • 1½ pl ryžového vína (dostupné v ázijských potravinách, možno nahradiť brandy)
  • 2 pl sezamového oleja
  • ½ čl podrveného sečuánskeho korenia (ideálne v mažiari – taktiež dostupné v ázijských potravinách)
  • 6 čerstvých chilli papričiek
  • 2 hrste nepražených nesolených arašidov
  • 2 čl trstinového cukru
  • 1 čl škrobu
  • repkový olej

Postup prípravy:

  1. V miske si pripravíme marinádu zmiešaním 4 pl sójovej omáčky a 2 pl sezamového oleja. Tofu nakrájané na kocky vložíme do marinády, dobre premiešame a necháme stáť aspoň 30 minút.
  2. V druhej miske si zatiaľ pripravíme omáčku – v miske zmiešame 4 pl sójovej omáčky, 1½ pl ryžového octu, 1½ ryžového vína, 2 čl trstinového cukru a 1 čl škrobu. Dobre premiešame a odložíme bokom.
  3. Kedže jedlo budeme prudko smažiť, potrebujeme si pripraviť vopred všetky ingrediencie. Papriku rozpolíme, zbavíme jadra a nakrájame na 1 cm kocky. Jarnú cibuľku pokrájame diagonálne na 2 cm dlhé kúsky. Cesnak aj zázvor očistíme a nakrájame na tenké plátky. Chilli papričky prekrojíme pozdĺžne a zbavíme semiačok.
  4. Na dostatočne veľkej panvici (aspoň 26 cm priemer) rozpálime na najväčšom horáku a najsilnejšom plameni repkový olej. Do rozpáleného oleja vysypeme tofu aj s marinádou a za neustáleho miešania smažíme až kým tofu nezačne nadobúdať zlatohnedú farbu. Prípadné náznaky prilepovania sa o panvicu priebežne varechou oddeľujeme.
  5. Následne pridáme do panvice chilli papričky a za neustáleho miešania smažíme asi minútu. Potom pridáme cesnak a zázvor a krátko smažíme, kým sa plne nerozvonia.
  6. Do panvice ďalej pridáme papriku a za neustáleho miešania smažíme až kým nezačne mäknúť, približne 3-5 minút. Potom do panvice pridáme arašidy a smažíme kým nezískajú zlatohnedú farbu.
  7. Na záver pridáme cibuľku, dobre premiešame, dochutíme nadrveným sečuánskym korením, podlejeme pripravenou omáčkou, dobre premiešame a odstavíme z plameňa.

Kung pao podávame hneď po dokončení a servírujeme na basmati alebo jasmínovej ryži, ktorú si pripravíme vopred podľa návodu. Kung pao, rovnako ako všetky podobné jedlá pripravované vo woku technikou stir-fry, je potrebné podávať ihneď po dokončení, aby sa v jedle zachovali vychýrené chuťové kvality, ktoré ho preslávili po celom svete. Prajeme vám dobrú chuť!

Ak sa Vám recept páčil, zvážte prosim podporu našich aktivít.

Zhrnutie receptu
recipe image
Názov receptu
Tofu kung pao
Autor/ka
Zverejnené dňa
Hodnotenie
4.51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Pridaj komentár