Sójové rezne s majonézovým šalátom

Sójové rezne s majonézovým šalátom

Krehké sójové rezne s lahodným majonézovým šalátom, ktoré vám vnesú chuť do bežného dňa, ale poslúžia aj na sviatočné príležitosti.

V tomto recepte sa pozrieme na to, ako si pripraviť dokonalú kombináciu chrumkavých rezňov a majonézového šalátu. Množstvo tuku v tomto jedle vás určite zdravšími nespraví, zaručene vás však učiní štastnejšími! Tukom, ako nositeľom chuti, v tomto recepte rozhodne šetriť nebudeme. V prvom kroku si pripravujeme majonézu, kde je množstvo tuku z definície aspoň 75 % obsahu. Tým docielime autentickú plnú chuť, ktorá našu rastlinnú majonézu spraví v jedle takmer nerozoznateľnú od obyčajnej. Používame repkový olej, ktorý nemá výraznú vôňu ani chuť. V majonéze používame sójové mlieko, ktoré nie je prisládzané, aby nám jeho sladkosť v jedle neprerážala. Sójové mlieko nemožno nahradiť iným rastlinným mliekom, keďže sójový lecitín v ňom obsiahnutý je dôležitým emulgátorom, ktorý bude držať majonézu pokope. A nezabúdame na čiernu soľ, ktorá dodá majonéze vaječný podtón. Pri sójových rezňoch vyberáme najväčšie dostupné plátky a silný zeleninový vývar na ich prípravu. Zabezpečíme si tak chuťami nabité jedlo, ktoré budete mať problém nezjesť všetko naraz. Sójové rezne s majonézovým šalátom zároveň môžeme servírovať aj ako alternatívú štedrovečernej večere.

Na 4 porcie budeme potrebovať:

Šalát:

  • 1 dcl sójového mlieka
  • 3 dcl repkového oleja
  • 1 pl citrónovej šťavy
  • 1 pl dijonskej horčice
  • ¼ čl čiernej soli
  • 500 g zemiakov
  • 150 g mrkvy
  • 200 g zeleného hrášku
  • 700 ml kyslých uhoriek
  • soľ

Rezne:

  • 150 g balenie maxi sójových plátkov
  • pol pohára hrachovej múky
  • ½ čl prášku do pečiva
  • ¼ čl čiernej soli
  • pol pohára vody vody
  • 120g strúhanky
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 1pl sójovej omáčky
  • 1 pl červenej mletej papriky
  • olej na vyprážanie

Postup prípravy:

  1. Zemiaky v šupke uvaríme do mäkka a následne ošúpeme. Ošúpané zemiaky pretlačíme cez mrežovaný krájač, alebo nakrájame na hranolky o hrúbke 5×5 mm.
  2. Mrkvu nakrájame na menšie kocky a spolu s hráškom pripravíme na pare. Následne necháme vychladnúť. V prípade, že nemáte parák, môžete si zakúpiť už sterilizovaný hrášok a mrkvu, ktoré netreba ďalej upravovať.
  3. Kyslé uhorky zlejeme a nastrúhame na drobno.
  4. Do nádoby mixéra (stolného, alebo ponorného) vlejeme 1 dcl sójového mlieka, horčicu a citrónovú šťavu. Za neustáleho mixovania postupne prilievame 3 dcl repkového oleja. V prípade príliš riedkej majonézy, pridáme trochu oleja. Na záver pridáme čiernu soľ a dobre premixujeme. Tento krok možno nahradiť kupovanou rastlinnou majonézou, dostupnou v špecializovaných predajniach a už aj vo vybraných supermarketoch (napr. Tesco).
  5. Vo väčšej nádobe zmiešame vychladenú zeleninu s majonézou a necháme odstáť v chladničke minimálne jednu hodinu, ideálne cez noc.
  6. V dostatočne veľkom hrnci zovrieme zeleninový vývar so sójovou omáčkou a červenou paprikou. Následne pridáme sójové plátky a varime až do ich zmäknutia. Následne z plátkov vyžmýkame prebytočnú vodu.
  7. V hlbokom tanieri zmiešame hrachovú múku s práškom do pečiva a čiernou soľou a vyšľaháme do hladka s vodou. Možno nahradiť Hraškou spracovanou s vodou.
  8. V druhom tanieri umiestnime strúhanku.
  9. Plátky najprv krátko namočíme do taniera s hrachovou zmesou a následne dôkladne obalíme v strúhanke.
  10. Obalené plátky vyprážame z oboch strán cca 3 minúty v panvici s rozpáleným olejom na vyprážanie alebo vo fritéze.

Rezne podávame čerstvé, spolu s majonézovým šalátom. Nespotrebované obalené rezne môžeme skladovať v chladničke, alebo zamraziť na neskoršie použitie.

Dobrú chuť!

Staňte sa srdcom vegánskeho hnutia a pomôžte nám pripravovať viac zaujímavých článkov!

Zhrnutie receptu
recipe image
Názov receptu
Sójové rezne s majonézovým šalátom
Autor/ka
Zverejnené dňa
Čas prípravy
Čas varenia
Celkový potrebný čas
Hodnotenie
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Komentáre

komentáre