Krehké sójové rezne s lahodným majonézovým šalátom, ktoré vám vnesú chuť do bežného dňa, ale poslúžia aj na sviatočné príležitosti.
V tomto recepte sa pozrieme na to, ako si pripraviť dokonalú kombináciu chrumkavých rezňov a majonézového šalátu. Množstvo tuku v tomto jedle vás určite zdravšími nespraví, zaručene vás však učiní štastnejšími! Tukom, ako nositeľom chuti, v tomto recepte rozhodne šetriť nebudeme. V prvom kroku si pripravujeme majonézu, kde je množstvo tuku z definície aspoň 75 % obsahu. Tým docielime autentickú plnú chuť, ktorá našu rastlinnú majonézu spraví v jedle takmer nerozoznateľnú od obyčajnej. Používame repkový olej, ktorý nemá výraznú vôňu ani chuť. V majonéze používame sójové mlieko, ktoré nie je prisládzané, aby nám jeho sladkosť v jedle neprerážala. Sójové mlieko nemožno nahradiť iným rastlinným mliekom, keďže sójový lecitín v ňom obsiahnutý je dôležitým emulgátorom, ktorý bude držať majonézu pokope. A nezabúdame na čiernu soľ, ktorá dodá majonéze vaječný podtón. Pri sójových rezňoch vyberáme najväčšie dostupné plátky a silný zeleninový vývar na ich prípravu. Zabezpečíme si tak chuťami nabité jedlo, ktoré budete mať problém nezjesť všetko naraz. Sójové rezne s majonézovým šalátom zároveň môžeme servírovať aj ako alternatívú štedrovečernej večere.
Na 4 porcie budeme potrebovať:
Šalát:
- 1 dcl sójového mlieka
- 3 dcl repkového oleja
- 1 pl citrónovej šťavy
- 1 pl dijonskej horčice
- ¼ čl čiernej soli
- 500 g zemiakov
- 150 g mrkvy
- 200 g zeleného hrášku
- 700 ml kyslých uhoriek
- soľ
Rezne:
- 150 g balenie maxi sójových plátkov
- pol pohára hrachovej múky
- ½ čl prášku do pečiva
- ¼ čl čiernej soli
- pol pohára vody vody
- 120g strúhanky
- 1 liter zeleninového vývaru
- 1pl sójovej omáčky
- 1 pl červenej mletej papriky
- olej na vyprážanie
Postup prípravy:
- Zemiaky v šupke uvaríme do mäkka a následne ošúpeme. Ošúpané zemiaky pretlačíme cez mrežovaný krájač, alebo nakrájame na hranolky o hrúbke 5×5 mm.
- Mrkvu nakrájame na menšie kocky a spolu s hráškom pripravíme na pare. Následne necháme vychladnúť. V prípade, že nemáte parák, môžete si zakúpiť už sterilizovaný hrášok a mrkvu, ktoré netreba ďalej upravovať.
- Kyslé uhorky zlejeme a nastrúhame na drobno.
- Do nádoby mixéra (stolného, alebo ponorného) vlejeme 1 dcl sójového mlieka, horčicu a citrónovú šťavu. Za neustáleho mixovania postupne prilievame 3 dcl repkového oleja. V prípade príliš riedkej majonézy, pridáme trochu oleja. Na záver pridáme čiernu soľ a dobre premixujeme. Tento krok možno nahradiť kupovanou rastlinnou majonézou, dostupnou v špecializovaných predajniach a už aj vo vybraných supermarketoch (napr. Tesco).
- Vo väčšej nádobe zmiešame vychladenú zeleninu s majonézou a necháme odstáť v chladničke minimálne jednu hodinu, ideálne cez noc.
- V dostatočne veľkom hrnci zovrieme zeleninový vývar so sójovou omáčkou a červenou paprikou. Následne pridáme sójové plátky a varime až do ich zmäknutia. Následne z plátkov vyžmýkame prebytočnú vodu.
- V hlbokom tanieri zmiešame hrachovú múku s práškom do pečiva a čiernou soľou a vyšľaháme do hladka s vodou. Možno nahradiť Hraškou spracovanou s vodou.
- V druhom tanieri umiestnime strúhanku.
- Plátky najprv krátko namočíme do taniera s hrachovou zmesou a následne dôkladne obalíme v strúhanke.
- Obalené plátky vyprážame z oboch strán cca 3 minúty v panvici s rozpáleným olejom na vyprážanie alebo vo fritéze.
Rezne podávame čerstvé, spolu s majonézovým šalátom. Nespotrebované obalené rezne môžeme skladovať v chladničke, alebo zamraziť na neskoršie použitie.
Dobrú chuť!
Staňte sa srdcom vegánskeho hnutia a pomôžte nám pripravovať viac zaujímavých článkov!
[button color=“red“ size=“large“ align=“center“ link=“https://veganskehody.darujme.sk/2021/„]PODPORIŤ[/button]