Slovensko stojí na pokraji revolúcie v stravovaní

Znižovanie spotreby

Takmer každý tretí Slovák a Slovenka zvažuje znižovanie alebo už znižuje svoju spotrebu živočíšnych výrobkov. Ukázal to prieskum agentúry Focus realizovaný v novembri tohto roka. Slovensko je tak na ceste zaradiť sa medzi priekopníkov v rozvoji udržateľného stravovania.

Foto: J&M Photography

Podľa výsledkov výskumu agentúry Focus, realizovaného v novembri na vzorke 1017 ľudí, až 13 % ľudí na Slovensku už teraz znižuje svoju spotrebu živočíšnych výrobkov a ďalších 17 % zvažuje, že ju znižovať začne. Celkovo tak až 30 % smeruje k znižovaniu spotreby mäsa, mlieka, vajec a výrobkov z nich. Najviac sa o znižovanie spotreby zaujímajú ženy (41 %) a vysokoškolsky vzdelaní ľudia (42 %). Najmenej sa oň zaujímajú ľudia v trenčianskom kraji (19 %) a najviac v bratislavskom kraji (42 %). Spotreba mäsa na Slovensku je zároveň dlhodobo najnižšia v regióne V4 a patrí aj k najnižším v EÚ.

Podobný prieskum vo Veľkej Británii ukázal, že spotrebu živočíšnych výrobkov v krajine znižuje 29 % a ďalších 9 % ľudí jej zníženie zvažovalo počas posledných 12 mesiacov. Porovnateľné údaje z Nemecka zasa hovoria o 12 % ľudí znižujúcich spotrebu a ďalších 10 % zvažujúcich jej zníženie. Slovensko sa tak v tomto ukazovateli radí medzi najrozvinutejšie krajiny Európy.

Šanca dlhodobo začať znižovať spotrebu živočíšnych výrobkov na Slovensku je dobrou správou, keďže ľudské stravovanie patrí medzi jednu z hlavných príčin klimatických zmien. Na tento problém už dávnejšie upozorňuje OSN, podľa ktorej údajov má živočíšna výroba až 14,5% podiel na tvorbe emisií skleníkových plynov, čo je viac ako všetky formy dopravy vo svete. Na tento problém upozornilo nedávno aj 15 000 vedcov a vedkýň, ktorí v snahe odvrátiť katastrofické klimatické zmeny vidia prechod na prevažne rastlinnú stravu ako jeden z nevyhnutných krokov.

Nárast záujmu o rastlinné alternatívy zodpovedá aj ich rýchlemu rozvoju počas posledných rokov. Do roku 2022 sa dokonca očakáva celosvetový nárast veľkosti tohto sektora na 14,22 miliárd amerických dolárov. „Ľudia si začínajú uvedomovať, akú veľkú rolu hrá naše stravovanie v odvrátení klimatických zmien a ničenia životného prostredia, a aká je realita zvierat žijúcich vo veľkochovoch. Zároveň sa rastlinné alternatívy stávajú čoraz presvedčivejšími a dostupnejšími a znižovanie spotreby živočíšnych výrobkov tak nikdy nebolo jednoduchšie a dôležitejšie ako teraz.“ dodáva Martin Smrek z OZ VEGÁNSKE HODY, ktoré sa venuje rozvoju udržateľného a ohľaduplného stravovania na Slovensku.

Do rozvoja rastlinných alternatív prúdia obrovské investície a v tomto sektore pôsobí celá rada startupov zo Silicon Valley rozvíjajúca najmodernejšie technológie, ktoré môžu tvoriť budúcnosť ľudského stravovania. Patrí sem napríklad Beyond Meat, známy výrobou svojho krvácajúceho vegánskeho burgra, ktorý nedávno získal investície aj od Leonarda DiCapria. Celosvetovú pozornosť púta aj Memphis meats, ktorý vyvíja takzvané čisté mäso, vyrábané bez použitia zvierat a minimalizujúce tvorbu emisií, spotrebu vody, či odlesňovanie. Nedávno získal investície vo výške 17 miliónov amerických dolárov, napríklad aj od jedného z najbohatších ľudí na svete, Billa Gatesa.

Udržateľné a ohľaduplné stravovanie sa tak zjavne stáva svetovým trendom v ktorom Slovensko môžno už čoskoro bude patriť medzi priekopníkov.

Ak sa Vám článok páčil, zvážte prosim podporu našich aktivít.

Summary
Slovensko stojí na pokraji revolúcie v stravovaní
Article Name
Slovensko stojí na pokraji revolúcie v stravovaní
Description
Takmer každý tretí Slovák a Slovenka zvažuje znižovanie alebo už znižuje svoju spotrebu živočíšnych výrobkov. Ukázal to prieskum agentúry Focus realizovaný v novembri tohto roka. Slovensko je tak na ceste zaradiť sa medzi priekopníkov v rozvoji udržateľného stravovania.
Author
Publisher Name
OZ VEGÁNSKE HODY
Publisher Logo

Komentáre

komentáre