Petícia za zníženú DPH na ovocie a zeleninu

Petícia za zvýhodnenú DPH pre zeleninu, ovocie a potraviny rastlinného pôvodu.

Petícia za zvýhodnené zdanenie zeleniny, ovocia a potravín rastlinného pôvodu.

  

Dobrý deň

PETÍCIA za zvýhodnené zdanenie zeleniny, ovocia a potravín rastlinného pôvodu.

Žiadame poslancov a poslankyne Národnej rady Slovenskej republiky o nasledovné úpravy zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty:

1. Do zoznamu potravín so zníženou sadzbou DPH vo výške 10% zaradiť ovocie, zeleninu, huby, obilniny, strukoviny, orechy a ostatné potraviny čisto rastlinného pôvodu, teda neobsahujúce žiadne živočíšne výrobky.
2. Zo zoznamu potravín so zníženou sadzbou DPH odobrať všetky potraviny živočíšneho pôvodu, konkrétne všetky druhy mäsa, mäsových výrobkov, mlieka a mliečnych výrobkov.

Živočíšna výroba predstavuje obrovskú záťaž pre životné prostredie a je vysoko neefektívnym odvetviím s drastickými dopadmi na životné prostredie a prírodu. Rastlinná strava je nie len efektívnou a udržateľnou alternatívou, avšak aj nevyhnutným predpokladom zastavenia klimatických zmien. Jej daňové zvýhodnenie je preto veľmi dobrým riešením súčasného stavu.
Živočíšna výroba v súčasnosti tvorí viac emisií skleníkových plynov (14,5%) než doprava (13%), využíva pätinu ľudskej spotreby vody (15 414 litrov vody na 1 kg hovädzieho mäsa), je jedným z najväčších znečisťovateľov vody, na účel jej rozmachu pripadá 70% vyrúbanej plochy amazonského pralesa, zatiaľ čo viac než 87% rybárskych oblastí je využívaných na hrane alebo za hranou udržateľnosti, pričom do roku 2048 pri súčasnom vývoji možno očakávať kolaps oceánskych ekosystémov. Zároveň prichádzajú varovania od Organizácie spojených národov, Univerzity Johna Hopkinsa či think-tanku Chatham House, ktoré upozorňujú na to, že bez výrazného zníženia spotreby živočíšnych výrobkov nebude možné zastaviť klimatické zmeny. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zároveň spracované mäsové výrobky zaradila medzi rakovinotvorné látky a červené mäso medzi látky pravdepodobne spôsobujúce rakovinu.
Na druhej strane, rastlinná strava vytvára 2,5 krát menej emisií skleníkových plynov a jeden človek pri nej dokáže ušetriť až 4,3 kg emisií skleníkových plynov každý jeden deň. Ďalej vyžaduje 5 krát menej pôdy ako živočíšna strava. Na vypestovanie 1 kg obilnín stačí 10 krát menej vody a na 1 kg zeleniny až 50x menej vody, ako je potrebných na 1 kg hovädzieho mäsa. Rastlinná strava je ďalej základom ľudského jedálnička podľa odporúčaní OSN a WHO. Podľa nich by ľudské stravovanie malo byť postavené v prvom rade na rastlinnej strave bohatej na zeleninu, ovocie a strukoviny, ktorá pomáha odďaľovať výrazný podiel neprenosných chronických ochorení.
Rastlinná strava tak nepochybne tvorí udržateľnú alternatívu a nevyhnutný predpoklad zastavenia klimatických zmien, na základe čoho považujeme za potrebné, aby bola aj primerane daňovo zvýhodnená, oproti strave živočíšnej.

Zostavovateľ petície: OZ VEGÁNSKE HODY, Belinského 10, 85101 Bratislava.
Osoba na zastupovanie v styku s orgánmi verejnej moci: Mgr. Martin Smrek, Budatínska 5, 85105 Bratislava.

[your signature]

6,298 signatures

Zdieľať so svojimi priateľmi a priateľkami:

   

Petičné hárky na stiahnutie

Ak chcete petíciu podporiť napríklad zberom podpisov vo svojom okolí či na svojom podujatí, máme pre vás možnosť stiahnuť a vytlačiť si petičné hárky, ktoré nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Petíciu nedávno podporili:

Nedávne podpisy
6,298 Klaudia K. dec 12, 2017
6,297 Július O. Bratislava dec 09, 2017
6,296 Peter P. Prešov dec 09, 2017
6,295 Klaudia . Presov dec 08, 2017
6,294 Viktoriya K. UK, London UK, London dec 07, 2017
6,293 Dominika Z. Dolný Kubín dec 05, 2017
6,292 Mária H. Turzovka dec 05, 2017
6,291 Timea K. Košice dec 04, 2017
6,290 Jana B. Nová Dubnica dec 03, 2017
6,289 Alexandra G. Rimavska Sobota Paralegal dec 03, 2017
6,288 Terezia B. Bratislava dec 03, 2017
6,287 Mário G. dec 03, 2017
6,286 M V. dec 02, 2017
6,285 Miriam G. Bánovce nad Bebravou Student dec 02, 2017
6,284 Zuzana D. Ivanka pri Dunaji dec 02, 2017
6,283 Simona Z. Žilina dec 02, 2017
6,282 Jana B. Želiezovce dec 02, 2017
6,281 Natália J. dec 01, 2017
6,280 Kristína G. Bratislava dec 01, 2017
6,279 Roman V. Šurany študent dec 01, 2017
6,278 Mariana V. Sereď dec 01, 2017
6,277 Stanislava K. Košice-Poľov dec 01, 2017
6,276 Vilma K. Banská Bystrica dec 01, 2017
6,275 Katarína D. Bratislava administratíva dec 01, 2017
6,274 Silvia F. Bratislava IBM dec 01, 2017
6,273 Šimon L. Nitra dec 01, 2017
6,272 Miroslava G. dec 01, 2017
6,271 Veronika . dec 01, 2017
6,270 Ľubica P. Topoľčany nov 29, 2017
6,269 Iveta L. Košice nov 29, 2017
6,268 Ivana J. nov 22, 2017
6,267 Jaroslav B. Bratislava nov 22, 2017
6,266 Zuzana . nov 20, 2017
6,265 Adam R. Pukanec nov 19, 2017
6,264 Roman L. nov 17, 2017
6,263 Natália K. Strečno študent nov 17, 2017
6,262 Miroslava N. nov 13, 2017
6,261 Soňa S. Sturovo uctovnik nov 12, 2017
6,260 Ivana M. Svätý Jur nov 09, 2017
6,259 Lucia S. nov 09, 2017
6,258 Tamara F. Veľké Lovce Student nov 08, 2017
6,257 Gabriela V. Dvory nad zitavou administrator nov 02, 2017
6,256 Peter P. Banská Bystrica skladník nov 01, 2017
6,255 Nicole B. nov 01, 2017
6,254 Barbora D. okt 30, 2017
6,253 Dominika V. okt 30, 2017
6,252 Slavka S. Sala okt 30, 2017
6,251 Lenka S. Bratislava administratíva okt 30, 2017
6,250 Marek L. okt 26, 2017
6,249 Stanislava G. Bratislava okt 26, 2017

Plné znenie petície

Žiadame poslancov a poslankyne Národnej rady Slovenskej republiky o nasledovné úpravy zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty:

1. Do zoznamu potravín so zníženou sadzbou DPH vo výške 10% zaradiť ovocie, zeleninu, huby, obilniny, strukoviny, orechy a ostatné potraviny čisto rastlinného pôvodu, teda neobsahujúce žiadne živočíšne výrobky.
2. Zo zoznamu potravín so zníženou sadzbou DPH odobrať všetky potraviny živočíšneho pôvodu, konkrétne všetky druhy mäsa, mäsových výrobkov, mlieka a mliečnych výrobkov.

Živočíšna výroba predstavuje obrovskú záťaž pre životné prostredie a vysoko neefektívnym odvetvím s drastickými dopadmi na životné prostredie a prírodu. Rastlinná strava je nie len efektívnou a udržateľnou alternatívou, avšak aj nevyhnutným predpokladom zastavenia klimatických zmien. Jej daňové zvýhodnenie je preto veľmi dobrým riešením súčasného stavu.
Živočíšna výroba v súčasnosti tvorí viac emisií skleníkových plynov (14,5%) než doprava (13%), využíva pätinu ľudskej spotreby vody (15 414 litrov vody na 1 kg hovädzieho mäsa), je jedným z najväčších znečisťovateľov vody, na účel jej rozmachu pripadá 70% vyrúbanej plochy amazonského pralesa, zatiaľ čo viac než 87% rybárskych oblastí je využívaných na hrane alebo za hranou udržateľnosti, pričom do roku 2048 pri súčasnom vývoji možno očakávať kolaps oceánskych ekosystémov. Zároveň prichádzajú varovania od Organizácie spojených národov, Univerzity Johna Hopkinsa či think-tanku Chatham House, ktoré upozorňujú na to, že bez výrazného zníženia spotreby živočíšnych výrobkov nebude možné zastaviť klimatické zmeny. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zároveň spracované mäsové výrobky zaradila medzi rakovinotvorné látky a červené mäso medzi látky pravdepodobne spôsobujúce rakovinu.
Na druhej strane, rastlinná strava vytvára 2,5 krát menej emisií skleníkových plynov a jeden človek pri nej dokáže ušetriť až 4,3 kg emisií skleníkových plynov každý jeden deň. Ďalej vyžaduje 5 krát menej pôdy ako živočíšna strava. Nna vypestovanie 1 kg obilnín stačí 10 krát menej vody a na 1 kg zeleniny až 50x menej vody, ako je potrebných na 1 kg hovädzieho mäsa. Rastlinná strava je ďalej základom ľudského jedálnička podľa odporúčaní OSN a WHO. Podľa nich by ľudské stravovanie malo byť postavené v prvom rade na rastlinnej strave bohatej na zeleninu, ovocie a strukoviny, ktorá pomáha odďaľovať výrazný podiel neprenosných chronických ochorení.
Rastlinná strava tak nepochybne tvorí udržateľnú alternatívu a nevyhnutný predpoklad zastavenia klimatických zmien, na základe čoho považujeme za potrebné, aby bola aj primerane daňovo zvýhodnená, oproti strave živočíšnej.

Zostavovateľ petície: OZ VEGÁNSKE HODY, Belinského 10, 85101 Bratislava.
Osoba na zastupovanie v styku s orgánmi verejnej moci: Mgr. Martin Smrek, Budatínska 5, 85105 Bratislava.

Komentáre

komentáre

One Comment on “Petícia za zníženú DPH na ovocie a zeleninu

  1. Pingback: Petícia za zníženie DPH na ovocie a zeleninu – crueltyfreetimi.sk

Pridaj komentár