Petícia za zníženú DPH na ovocie a zeleninu

Petícia za zvýhodnenú DPH pre zeleninu, ovocie a potraviny rastlinného pôvodu.

Petícia za zvýhodnené zdanenie zeleniny, ovocia a potravín rastlinného pôvodu.

Dobrý deň

PETÍCIA za zvýhodnené zdanenie zeleniny, ovocia a potravín rastlinného pôvodu.

Žiadame poslancov a poslankyne Národnej rady Slovenskej republiky o nasledovné úpravy zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty:

1. Do zoznamu potravín so zníženou sadzbou DPH vo výške 10% zaradiť ovocie, zeleninu, huby, obilniny, strukoviny, orechy a ostatné potraviny čisto rastlinného pôvodu, teda neobsahujúce žiadne živočíšne výrobky.
2. Zo zoznamu potravín so zníženou sadzbou DPH odobrať všetky potraviny živočíšneho pôvodu, konkrétne všetky druhy mäsa, mäsových výrobkov, mlieka a mliečnych výrobkov.

Živočíšna výroba predstavuje obrovskú záťaž pre životné prostredie a je vysoko neefektívnym odvetviím s drastickými dopadmi na životné prostredie a prírodu. Rastlinná strava je nie len efektívnou a udržateľnou alternatívou, avšak aj nevyhnutným predpokladom zastavenia klimatických zmien. Jej daňové zvýhodnenie je preto veľmi dobrým riešením súčasného stavu.
Živočíšna výroba v súčasnosti tvorí viac emisií skleníkových plynov (14,5%) než doprava (13%), využíva pätinu ľudskej spotreby vody (15 414 litrov vody na 1 kg hovädzieho mäsa), je jedným z najväčších znečisťovateľov vody, na účel jej rozmachu pripadá 70% vyrúbanej plochy amazonského pralesa, zatiaľ čo viac než 87% rybárskych oblastí je využívaných na hrane alebo za hranou udržateľnosti, pričom do roku 2048 pri súčasnom vývoji možno očakávať kolaps oceánskych ekosystémov. Zároveň prichádzajú varovania od Organizácie spojených národov, Univerzity Johna Hopkinsa či think-tanku Chatham House, ktoré upozorňujú na to, že bez výrazného zníženia spotreby živočíšnych výrobkov nebude možné zastaviť klimatické zmeny. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zároveň spracované mäsové výrobky zaradila medzi rakovinotvorné látky a červené mäso medzi látky pravdepodobne spôsobujúce rakovinu.
Na druhej strane, rastlinná strava vytvára 2,5 krát menej emisií skleníkových plynov a jeden človek pri nej dokáže ušetriť až 4,3 kg emisií skleníkových plynov každý jeden deň. Ďalej vyžaduje 5 krát menej pôdy ako živočíšna strava. Na vypestovanie 1 kg obilnín stačí 10 krát menej vody a na 1 kg zeleniny až 50x menej vody, ako je potrebných na 1 kg hovädzieho mäsa. Rastlinná strava je ďalej základom ľudského jedálnička podľa odporúčaní OSN a WHO. Podľa nich by ľudské stravovanie malo byť postavené v prvom rade na rastlinnej strave bohatej na zeleninu, ovocie a strukoviny, ktorá pomáha odďaľovať výrazný podiel neprenosných chronických ochorení.
Rastlinná strava tak nepochybne tvorí udržateľnú alternatívu a nevyhnutný predpoklad zastavenia klimatických zmien, na základe čoho považujeme za potrebné, aby bola aj primerane daňovo zvýhodnená, oproti strave živočíšnej.

Zostavovateľ petície: OZ VEGÁNSKE HODY, Belinského 10, 85101 Bratislava.
Osoba na zastupovanie v styku s orgánmi verejnej moci: Mgr. Martin Smrek, Budatínska 5, 85105 Bratislava.

[your signature]

6,001 signatures

Zdieľať so svojimi priateľmi a priateľkami:

   

Petičné hárky na stiahnutie

Ak chcete petíciu podporiť napríklad zberom podpisov vo svojom okolí či na svojom podujatí, máme pre vás možnosť stiahnuť a vytlačiť si petičné hárky, ktoré nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Petíciu nedávno podporili:

Nedávne podpisy
6,001 Ján P. aug 24, 2017
6,000 Michaela H. Tovarné aug 24, 2017
5,999 Tatiana G. Pukanec aug 24, 2017
5,998 Nikola . 97401 nezamestnana aug 24, 2017
5,997 Ivana J. Diakovce aug 24, 2017
5,996 Dušana L. Zvolen študent aug 23, 2017
5,995 Filip M. Šaľa aug 23, 2017
5,994 Mária M. Trstín 340 aug 23, 2017
5,993 Skarleta M. Šaľa aug 23, 2017
5,992 Bronislava B. aug 23, 2017
5,991 Gregor G. Nová Baňa aug 23, 2017
5,990 Ivana H. Trstena aug 23, 2017
5,989 Ivana L. Žilina aug 23, 2017
5,988 Denisa P. Bratislava MARKETING aug 22, 2017
5,987 Dominika K. Michalovce Michalovce aug 22, 2017
5,986 Martin . Bratislava Bratislava aug 21, 2017
5,985 Ladislava V. Banská Bystrica aug 17, 2017
5,984 Andrea B. aug 17, 2017
5,983 Denisa K. Kysucke Nove Mesto Manager aug 17, 2017
5,982 Magdaléna R. Praha Student aug 17, 2017
5,981 Jana S. aug 17, 2017
5,980 Viktoria K. Bratislava Office manager aug 16, 2017
5,979 Sára C. Bratislava AlterMed Karolína aug 15, 2017
5,978 Katarina R. Trencin aug 14, 2017
5,977 Ivana D. aug 14, 2017
5,976 Oliver Z. Vanska Bystrica aug 14, 2017
5,975 Marián . Žilina Programator aug 14, 2017
5,974 Miroslav P. Visnove pri Ziline aug 14, 2017
5,973 Richard S. Banovce nad Bebravou Vyvojar aug 14, 2017
5,972 Jolana K. aug 14, 2017
5,971 Katarína P. Žilina aug 13, 2017
5,970 MIROSLAV D. ZILINA elektroprojektant aug 13, 2017
5,969 Miroslav K. Raková aug 13, 2017
5,968 Tomas J. Puchov aug 13, 2017
5,967 Veronika B. aug 13, 2017
5,966 Alexander B. Bánovce nad Bebravou aug 12, 2017
5,965 Zuzana B. žilina živnostník aug 12, 2017
5,964 Alena E. Žilina lekar aug 12, 2017
5,963 Maria D. aug 12, 2017
5,962 Andrea P. aug 12, 2017
5,961 Petronela N. Martin Driver aug 12, 2017
5,960 Michal E. Žilina aug 12, 2017
5,959 Roman S. Zilina aug 12, 2017
5,958 Miroslava B. Považská Bystrica Psychológ aug 10, 2017
5,957 Miriama V. Bratislava Bratislava aug 10, 2017
5,956 Petra C. Čečehov aug 09, 2017
5,955 Gréta M. Klenovec aug 09, 2017
5,954 Elena F. Košice aug 08, 2017
5,953 Marek H. aug 08, 2017
5,952 Oľga . Piešťany aug 08, 2017

Plné znenie petície

Žiadame poslancov a poslankyne Národnej rady Slovenskej republiky o nasledovné úpravy zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty:

1. Do zoznamu potravín so zníženou sadzbou DPH vo výške 10% zaradiť ovocie, zeleninu, huby, obilniny, strukoviny, orechy a ostatné potraviny čisto rastlinného pôvodu, teda neobsahujúce žiadne živočíšne výrobky.
2. Zo zoznamu potravín so zníženou sadzbou DPH odobrať všetky potraviny živočíšneho pôvodu, konkrétne všetky druhy mäsa, mäsových výrobkov, mlieka a mliečnych výrobkov.

Živočíšna výroba predstavuje obrovskú záťaž pre životné prostredie a vysoko neefektívnym odvetvím s drastickými dopadmi na životné prostredie a prírodu. Rastlinná strava je nie len efektívnou a udržateľnou alternatívou, avšak aj nevyhnutným predpokladom zastavenia klimatických zmien. Jej daňové zvýhodnenie je preto veľmi dobrým riešením súčasného stavu.
Živočíšna výroba v súčasnosti tvorí viac emisií skleníkových plynov (14,5%) než doprava (13%), využíva pätinu ľudskej spotreby vody (15 414 litrov vody na 1 kg hovädzieho mäsa), je jedným z najväčších znečisťovateľov vody, na účel jej rozmachu pripadá 70% vyrúbanej plochy amazonského pralesa, zatiaľ čo viac než 87% rybárskych oblastí je využívaných na hrane alebo za hranou udržateľnosti, pričom do roku 2048 pri súčasnom vývoji možno očakávať kolaps oceánskych ekosystémov. Zároveň prichádzajú varovania od Organizácie spojených národov, Univerzity Johna Hopkinsa či think-tanku Chatham House, ktoré upozorňujú na to, že bez výrazného zníženia spotreby živočíšnych výrobkov nebude možné zastaviť klimatické zmeny. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zároveň spracované mäsové výrobky zaradila medzi rakovinotvorné látky a červené mäso medzi látky pravdepodobne spôsobujúce rakovinu.
Na druhej strane, rastlinná strava vytvára 2,5 krát menej emisií skleníkových plynov a jeden človek pri nej dokáže ušetriť až 4,3 kg emisií skleníkových plynov každý jeden deň. Ďalej vyžaduje 5 krát menej pôdy ako živočíšna strava. Nna vypestovanie 1 kg obilnín stačí 10 krát menej vody a na 1 kg zeleniny až 50x menej vody, ako je potrebných na 1 kg hovädzieho mäsa. Rastlinná strava je ďalej základom ľudského jedálnička podľa odporúčaní OSN a WHO. Podľa nich by ľudské stravovanie malo byť postavené v prvom rade na rastlinnej strave bohatej na zeleninu, ovocie a strukoviny, ktorá pomáha odďaľovať výrazný podiel neprenosných chronických ochorení.
Rastlinná strava tak nepochybne tvorí udržateľnú alternatívu a nevyhnutný predpoklad zastavenia klimatických zmien, na základe čoho považujeme za potrebné, aby bola aj primerane daňovo zvýhodnená, oproti strave živočíšnej.

Zostavovateľ petície: OZ VEGÁNSKE HODY, Belinského 10, 85101 Bratislava.
Osoba na zastupovanie v styku s orgánmi verejnej moci: Mgr. Martin Smrek, Budatínska 5, 85105 Bratislava.

One Comment on “Petícia za zníženú DPH na ovocie a zeleninu

  1. Pingback: Petícia za zníženie DPH na ovocie a zeleninu – crueltyfreetimi.sk

Pridaj komentár