Petícia za zníženú DPH na ovocie a zeleninu

Petícia za zvýhodnenú DPH pre zeleninu, ovocie a potraviny rastlinného pôvodu.

Petícia za zvýhodnené zdanenie zeleniny, ovocia a potravín rastlinného pôvodu.

Dobrý deň

PETÍCIA za zvýhodnené zdanenie zeleniny, ovocia a potravín rastlinného pôvodu.

Žiadame poslancov a poslankyne Národnej rady Slovenskej republiky o nasledovné úpravy zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty:

1. Do zoznamu potravín so zníženou sadzbou DPH vo výške 10% zaradiť ovocie, zeleninu, huby, obilniny, strukoviny, orechy a ostatné potraviny čisto rastlinného pôvodu, teda neobsahujúce žiadne živočíšne výrobky.
2. Zo zoznamu potravín so zníženou sadzbou DPH odobrať všetky potraviny živočíšneho pôvodu, konkrétne všetky druhy mäsa, mäsových výrobkov, mlieka a mliečnych výrobkov.

Živočíšna výroba predstavuje obrovskú záťaž pre životné prostredie a je vysoko neefektívnym odvetviím s drastickými dopadmi na životné prostredie a prírodu. Rastlinná strava je nie len efektívnou a udržateľnou alternatívou, avšak aj nevyhnutným predpokladom zastavenia klimatických zmien. Jej daňové zvýhodnenie je preto veľmi dobrým riešením súčasného stavu.
Živočíšna výroba v súčasnosti tvorí viac emisií skleníkových plynov (14,5%) než doprava (13%), využíva pätinu ľudskej spotreby vody (15 414 litrov vody na 1 kg hovädzieho mäsa), je jedným z najväčších znečisťovateľov vody, na účel jej rozmachu pripadá 70% vyrúbanej plochy amazonského pralesa, zatiaľ čo viac než 87% rybárskych oblastí je využívaných na hrane alebo za hranou udržateľnosti, pričom do roku 2048 pri súčasnom vývoji možno očakávať kolaps oceánskych ekosystémov. Zároveň prichádzajú varovania od Organizácie spojených národov, Univerzity Johna Hopkinsa či think-tanku Chatham House, ktoré upozorňujú na to, že bez výrazného zníženia spotreby živočíšnych výrobkov nebude možné zastaviť klimatické zmeny. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zároveň spracované mäsové výrobky zaradila medzi rakovinotvorné látky a červené mäso medzi látky pravdepodobne spôsobujúce rakovinu.
Na druhej strane, rastlinná strava vytvára 2,5 krát menej emisií skleníkových plynov a jeden človek pri nej dokáže ušetriť až 4,3 kg emisií skleníkových plynov každý jeden deň. Ďalej vyžaduje 5 krát menej pôdy ako živočíšna strava. Na vypestovanie 1 kg obilnín stačí 10 krát menej vody a na 1 kg zeleniny až 50x menej vody, ako je potrebných na 1 kg hovädzieho mäsa. Rastlinná strava je ďalej základom ľudského jedálnička podľa odporúčaní OSN a WHO. Podľa nich by ľudské stravovanie malo byť postavené v prvom rade na rastlinnej strave bohatej na zeleninu, ovocie a strukoviny, ktorá pomáha odďaľovať výrazný podiel neprenosných chronických ochorení.
Rastlinná strava tak nepochybne tvorí udržateľnú alternatívu a nevyhnutný predpoklad zastavenia klimatických zmien, na základe čoho považujeme za potrebné, aby bola aj primerane daňovo zvýhodnená, oproti strave živočíšnej.

Zostavovateľ petície: OZ VEGÁNSKE HODY, Belinského 10, 85101 Bratislava.
Osoba na zastupovanie v styku s orgánmi verejnej moci: Mgr. Martin Smrek, Budatínska 5, 85105 Bratislava.

[your signature]

6,151 signatures

Zdieľať so svojimi priateľmi a priateľkami:

   

Petičné hárky na stiahnutie

Ak chcete petíciu podporiť napríklad zberom podpisov vo svojom okolí či na svojom podujatí, máme pre vás možnosť stiahnuť a vytlačiť si petičné hárky, ktoré nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Petíciu nedávno podporili:

Nedávne podpisy
6,151 Peter J. Martin okt 17, 2017
6,150 Tomáš P. Príbovce Právo / Podnikanie okt 17, 2017
6,149 Sabina S. Dulovce Študentka medicíny okt 17, 2017
6,148 Lucia B. Belá-Dulice NTS SR/ zdravotnícky laborant okt 17, 2017
6,147 Dobromila D. okt 16, 2017
6,146 Patrik F. Zakamenne okt 15, 2017
6,145 Jarmila C. Zilina UNIZA Zilina okt 15, 2017
6,144 Peter M. okt 14, 2017
6,143 Alexandra V. Veľké Uherce okt 14, 2017
6,142 Klára P. okt 14, 2017
6,141 Adriána G. Lietavská Svinná okt 14, 2017
6,140 Erika M. Žilina okt 14, 2017
6,139 Lenka H. Príbovce okt 13, 2017
6,138 ANTON B. BRATISLAVA DOCHODCA okt 13, 2017
6,137 Martina B. okt 12, 2017
6,136 Ivana N. Horný Vadičov Kontrolór kvality okt 11, 2017
6,135 Alexandra P. PODHAJSKA manazer okt 11, 2017
6,134 Martin G. Presov okt 11, 2017
6,133 Jakub K. Zilina okt 10, 2017
6,132 Silvia N. Rajecké Teplice okt 10, 2017
6,131 Dana . okt 10, 2017
6,130 Lubomir P. Čadca Szco okt 09, 2017
6,129 Natália B. Herbalife okt 08, 2017
6,128 Kristína L. okt 08, 2017
6,127 Monika . Veľký Slavkov Krupierka okt 08, 2017
6,126 Natália D. Železná Breznica okt 07, 2017
6,125 Veronika K. Kežmarok okt 06, 2017
6,124 marcela U. Dobrá Niva okt 04, 2017
6,123 Marián F. Tvrdošín okt 04, 2017
6,122 Iveta S. 792 laborantka okt 03, 2017
6,121 Katarína S. okt 02, 2017
6,120 Erik V. okt 02, 2017
6,119 Andrea O. okt 01, 2017
6,118 Karin H. Kosice okt 01, 2017
6,117 Dominika R. Košice sep 30, 2017
6,116 Remata T. Košice Administrativa sep 30, 2017
6,115 Lenka K. Bratislava business analyst sep 28, 2017
6,114 Lucie . Košice policajt sep 28, 2017
6,113 Jana H. Trnava učiteľ sep 28, 2017
6,112 Zuzana C. Košice sep 28, 2017
6,111 Marta P. kosice ucitel sep 27, 2017
6,110 Diana D. sep 27, 2017
6,109 Peter P. Brezno sep 26, 2017
6,108 Anna L. Belusa Nezamestnaná sep 26, 2017
6,107 Monika L. 407 Pracovnik vo vyrobe sep 25, 2017
6,106 Jana H. Košice sep 25, 2017
6,105 Olga D. sep 25, 2017
6,104 Simon K. Trenčín invalidný dôchodca sep 25, 2017
6,103 Tatiana H. Kosice Tatiana Hlivkova / accountant sep 25, 2017
6,102 Beáta T. Košice sep 23, 2017

Plné znenie petície

Žiadame poslancov a poslankyne Národnej rady Slovenskej republiky o nasledovné úpravy zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty:

1. Do zoznamu potravín so zníženou sadzbou DPH vo výške 10% zaradiť ovocie, zeleninu, huby, obilniny, strukoviny, orechy a ostatné potraviny čisto rastlinného pôvodu, teda neobsahujúce žiadne živočíšne výrobky.
2. Zo zoznamu potravín so zníženou sadzbou DPH odobrať všetky potraviny živočíšneho pôvodu, konkrétne všetky druhy mäsa, mäsových výrobkov, mlieka a mliečnych výrobkov.

Živočíšna výroba predstavuje obrovskú záťaž pre životné prostredie a vysoko neefektívnym odvetvím s drastickými dopadmi na životné prostredie a prírodu. Rastlinná strava je nie len efektívnou a udržateľnou alternatívou, avšak aj nevyhnutným predpokladom zastavenia klimatických zmien. Jej daňové zvýhodnenie je preto veľmi dobrým riešením súčasného stavu.
Živočíšna výroba v súčasnosti tvorí viac emisií skleníkových plynov (14,5%) než doprava (13%), využíva pätinu ľudskej spotreby vody (15 414 litrov vody na 1 kg hovädzieho mäsa), je jedným z najväčších znečisťovateľov vody, na účel jej rozmachu pripadá 70% vyrúbanej plochy amazonského pralesa, zatiaľ čo viac než 87% rybárskych oblastí je využívaných na hrane alebo za hranou udržateľnosti, pričom do roku 2048 pri súčasnom vývoji možno očakávať kolaps oceánskych ekosystémov. Zároveň prichádzajú varovania od Organizácie spojených národov, Univerzity Johna Hopkinsa či think-tanku Chatham House, ktoré upozorňujú na to, že bez výrazného zníženia spotreby živočíšnych výrobkov nebude možné zastaviť klimatické zmeny. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zároveň spracované mäsové výrobky zaradila medzi rakovinotvorné látky a červené mäso medzi látky pravdepodobne spôsobujúce rakovinu.
Na druhej strane, rastlinná strava vytvára 2,5 krát menej emisií skleníkových plynov a jeden človek pri nej dokáže ušetriť až 4,3 kg emisií skleníkových plynov každý jeden deň. Ďalej vyžaduje 5 krát menej pôdy ako živočíšna strava. Nna vypestovanie 1 kg obilnín stačí 10 krát menej vody a na 1 kg zeleniny až 50x menej vody, ako je potrebných na 1 kg hovädzieho mäsa. Rastlinná strava je ďalej základom ľudského jedálnička podľa odporúčaní OSN a WHO. Podľa nich by ľudské stravovanie malo byť postavené v prvom rade na rastlinnej strave bohatej na zeleninu, ovocie a strukoviny, ktorá pomáha odďaľovať výrazný podiel neprenosných chronických ochorení.
Rastlinná strava tak nepochybne tvorí udržateľnú alternatívu a nevyhnutný predpoklad zastavenia klimatických zmien, na základe čoho považujeme za potrebné, aby bola aj primerane daňovo zvýhodnená, oproti strave živočíšnej.

Zostavovateľ petície: OZ VEGÁNSKE HODY, Belinského 10, 85101 Bratislava.
Osoba na zastupovanie v styku s orgánmi verejnej moci: Mgr. Martin Smrek, Budatínska 5, 85105 Bratislava.

One Comment on “Petícia za zníženú DPH na ovocie a zeleninu

  1. Pingback: Petícia za zníženie DPH na ovocie a zeleninu – crueltyfreetimi.sk

Pridaj komentár