Nedostatočná vegánka

Povedal vám už niekto, priamo alebo nepriamo, že nie ste “dostatoční vegáni”? Tak začína prvý z mnohých zaujímavých článkov, ktorých preklady pre vás pripravujeme. Tentokrát prinášame preklad z blogu The Hopeful Herbivore o “nedostatočných” vegánoch a vegánkach.

Povedal vám už niekto, priamo alebo nepriamo, že nie ste “dostatoční vegáni”?

Áno, aj mne. Hoci mám blog o vegánstve a právach zvierat, stránku na facebooku s rovnakým zameraním, navštevujem a podporujem organizácie na ochranu zvierat ako Farm Sanctuary a živočíšne produkty som nejedla už vyše dvoch rokov.

Začnem takto: Dnes ráno som na Instagram zavesila fotku škatule od Oreo s popisom: “Sem-tam sa aj toto počita ako #vegan raňajky.

Predpokladala som, /úžas niektorých mojich všežravých priateľov, že niektorí moji všežraví priatelia budú zarazení, že Oreo sú vegánske, alebo začnú písať komentáre s otrepanými vtipmi o vegánoch. Dokonca som čakala nejaké to súdenie v zmysle “Nie je to kto vie ako zdravé”, ale nič také neprišlo.

Všežravci prekvapili humorom, napríklad “Toto schvaľujem.” alebo “Potrebujem tiež jedno balenie!”. Boli to však “rýdzi” vegáni, ktorí sa podujali poúčať ma, aké nevegánske sú Oreo a tým pádom, aká nevegánka som ja.

Všetci si myslia, že sú vegánske, ale obsahujú živočíšne uhlie.” Napísal niekto.

Tak som si dala záležať, aby som vysvetlila, že na živočíšne uhlie sa nezameriavam. Viac sa sústredím na to, po čom je dopyt a nie na vedľajšie produkty používané len preto, že dopyt po mäse a mliečnych výrobkoch stále existuje. Vysvetlila som tiež, že samotné uhlie v konečnom produkte ani nie je. Niekedy sa iba kosti pália na uhlie a ním sa potom prečisťuje cukor. Ak neviete, aký cukor používa každá jedna spoločnosť (čo sa mení podľa toho, kto predáva za najnižšiu cenu), je nemožné vedieť, čo bolo vyrobené so živočíšnym uhlím – od cukríkov po ľadový čaj. Aspoň pre mňa to uskutočniteľné nie je. Keď kupujem cukor, vyberám si organický cukor nefiltrovaný uhlím z kostí. Ak ale ide o nápoj alebo koláč, nie som ochotná stráviť hodiny hľadaním pôvodu použitého cukru, ktorý sa môže zmeniť aj o pár dní.

Ďalej som vysvetlila, že sa netrápim záležitosťami ako krížová kontaminácia, napríklad pri zdieľaní grilového roštu. Príprava môjho veggie burgeru vedľa normálneho mäsového nijako nezvyšuje dopyt po mäse. Žiadať oddelený rošt (ak teda nejde o alergiu) je otravné pre reštaurácie ako aj pre priateľov, ktorí nás pozvali na grilovačku.

Ledva som dopísala, niekto ďalší prišiel vyjadriť svoj postoj.

Nejedol som Oreo, odkedy som zistil, že používajú plamový olej.

Ach jaj. ACH. JAJ.

Chápeme. Živočíšne uhlie = zlé. Palmový olej = zlý. GMO = zlé.

Ale háčik je skôr v tomto:

Benzín = zlý. Uhlie = zlé. Otrocká práca = zlá. Znečisťovanie = zlé.

Som si istá, že v skutočnosti nikto z nás nechce prispievať k ničomu z hore uvedeného. Ale v skutočnosti hocičo, čo žneme a berieme zo Zeme bude mat trvalý a často negatívny efekt. Takže, ci si už kupujem niečo s palmovým olejom, ktorý môže pochádzať z regiónu, kde sa ubližuje orangutanom, alebo si kupujem niečo so sójovým olejom, pri ktorého výrobe boli pracovníci nedostatočne platení alebo zneužívaní, to nemôžem úprimne vedieť.

Vegánstvo je o minimalizovaní škôd, najviac ako dokážete, vrámci nejakej rozumnej miery. S poznaním, že každá voľba a všetko, čo robíme, má svoju spätnú väzbu. Nespôsobovať ŽIADNU škodu by znamenalo žiadnu elektrinu, žiadne smartfóny, žiadne počítače, žiadne šoférovanie áut. Pretože bez ohľadu na to, akým zeleným, eko, alebo vegánskym niečo spravíte, stále to odniekiaľ pochádza a má na niečo vplyv… aj keď tomu sami nie sme svedkami.

Isteže, toto všetko bohato stačí na živú diskusiu vo vegánskej skupine alebo fóre, tak smelo do toho! Ale keď sme zmiešaní s obecenstvom všežravcov, zvážte fakt, že už sa nazdávajú, že prechod na vegánstvo (alebo hoc len vegetariánstvo) je príliš ťažký. Pridávanie takýchto komentárov, snažiac sa prichytiť ostatných vegánov, ako „nie sú dostatočnými vegánmi“ je poškodzujúce pre hnutie ako celok.

Ak vás naozaj znepokojuje živočíšne uhlie, geneticky modifikovaná sója a palmový olej – dobre. Preštudujte si etikety a obvolávajte spoločnosti, aby ste mohli zisťovať ich zdroje toľko, koľko uznáte za vhodné. Ale nedávajte latku tak vysoko, že nik nemôže obstáť. Nebuďte ten dotieravý a kreténsky vegán alebo vegánka, čo tlačí na pílu – a to ani voči OSTATNÝM VEGÁNOM/KAM.

Na zhrnutie – pokým každý koláčik, ktorý ste zjedli za posledný rok bol upečený doma vašou vegánskou babičkou a každá ingrediencia bola vypestovaná vegánom/kou na miestnej bio farme a doručená vegánom/kou na bicykli – by sme na seba naozaj nemali ukazovať prstami. A keď už sme pri tom, smartfón, na ktorom toto pravdepodobne čítate, nech je radšej vyrobený skupinou mníchov/šok, zložený z úplne recyklovaných výrobkov ak vám dopravený podľa Kjótskeho protokolu dúhovým expresom. Pretože realitou je, že za skoro všetko, čo spotrebujeme, dávame peniaze výkonným riaditeľom/kám a korporáciám, ktoré nezdieľajú naše hodnoty, aj keď samotný produkt s nimi korešponduje. Takže, mali by sme sa sústrediť na to, čo môžeme robiť. A to je byť prístupní k ‘nezasvätením’. Ukazovať im, že byt vegánom/kou je relatívne jednoduché a aj chutné. Že sa nemusia vzdať všetkého, čo kedy mali radi/y. S týmto pritupom si získame omnoho viac sŕdc a myslí.

A mimochodom, aj najväčšie organizácie zamerané na práva zvierat majú rovnaký názor, tieto články sa tiež oplatí prečítať:
Doporučení PETA k malým množstvím zvířecích produktů v jídle
Vegan Outreach: How Vegan?

Pôvodný článok bol preložený OZ VEGÁNSKE HODY z originálu “Not Vegan Enough” uverejneného na: The Hopeful Herbivore, 27. júna 2014.

Foto: wikipedia.org

Komentáre

komentáre