Na jeden kilogram hovädzieho mäsa sa spotrebuje až 15 415 litrov vody.

Na výrobu jedného kilogramu hovädzieho mäsa sa spotrebuje až 15 415 litrov vody. Na jeden kilogram obilnín sa však spotrebuje iba 1644 litrov a dokážeme z neho získať až 20 krát viac kalórií.

V nedeľu 22. marca sa po celom svete oslavoval Svetový deň vody. Je teda najvyšší čas, pozrieť sa zblízka na významný podiel, ktorý má na jej spotrebe živočíšna výroba. V minulotýždňovom článku sme písali o tom, že živočíšna výroba spotrebuje až 29% všetkej vody spotrebovanej v poľnohospodárstve. Teraz sa pozrieme na tento problém trochu bližšie. Okrem vysokej spotreby vody, sa totiž živočíšna výroba významne podiela aj na neefektívnom hospodárení s ňou.

Banner OSN k Svetovému dňu vody 2015 s podtitulom “Voda a udržateľný rozvoj”.

Podľa štúdie vypracovanej pre Inštitút UNESCO pre vzdelávanie o vode z roku 2010, je na vyprodukovanie 1 kilogramu hovädzieho mäsa potrebných v priemere až 15 415 litrov vody, čo je takmer 10 násobok množstva vody, potrebného na vypestovanie 1 kilogramu obilnín.

Štúdia porovnávala spotrebu vody na vyprodukovanie jednotlivých poľnohospodárskych výrobkov, od rastlinných až po živočíšne a snažila sa o komplexné spracovanie nárokov na vodu pri ich výrobe. V prípade živočíšnych výrobkov tak okrem vody, ktorú zvieratá vypijú, zarátavala aj spotrebu vody na vypestovanie rôznych druhov krmiva, používaných pri chove hospodárskych zvierat určených na mäso a mlieko či vajcia, a vodu spotrebovanú na čistenie výrobkov či výrobných priestorov (kravíny, bitúnky a iné). Priniesla tak zaujímavé porovnania, kde bolo možné porovnať nielen spotrebu vody na produkciu 1 kg potraviny, ale aj množstvo vody potrebnej na kalóriu, či gram bielkoviny pri každej z nich.

Živočíšne produkty sa v tomto porovnaní nachádzajú medzi najnáročnejšími na vodu, v ostrom kontraste s rastlinnými výrobkami. Autori uvádzajú napríklad hovädzie mäso s 15415 litrami vody na 1 kilogram, či kozie a ovčie mäso s 8763 l/kg a bravčové mäso s 5988 l/kg. Na opačnom konci sa nachádza zelenina s 322 l/kg, ovocie s 962 l/kg či obilniny s 1644 litrami vody na kilogram. Rozdiely v nárokoch na vodu medzi živočíšnou a rastlinnou stravou sú tak celkom zreteľné.

V porovnaní množstva vody na množstvo kalórií je rozdiel ešte výraznejší. Zatiaľ čo na 1000 kalórii z obilnín je potrebných iba 0,51 litra vody, na rovnaké množstvo kalórií z hovädzieho mäsa je potrebných až 10,19 litra vody, čo je 20 krát viac. V prípade kozieho a ovčieho mäsa je potrebných 4,25 litra vody na 1000 kalórii a pri bravčovom mäse 2,15 litrov vody.

Obdobné výsledky prinieslo aj porovnanie spotreby vody na gram bielkovín, kde bolo v prípade hovädzieho mäsa potrebných 112 litrov vody na jeden gram, pri kozom a ovčom mäse to bolo 63 a pri bravčovom 57 litrov na gram bielkovín. Pri obilninách to však bolo iba 21 litrov.

Zo záverov štúdie tak jednoznačne vychádza rastlinná strava ako výrazne menej náročná na spotrebu vody. V situácii akútneho nedostatku vody, ktorým trpí takmer pätina svetovej populácie a v stave, kedy je významná časť dostupnej vody znečistená, je rozhodne potrebné zamýšľať sa nad úsporou vody nie len v domácich podmienkach, ale aj pri svojich každodenných rozhodnutiach v stravovaní. Najzodpovednejšou cestou sa javí byť strava bez živočíšnych produktov. O tom, koľko vody sa spotrebuje na našu stravu, rozhodujeme pri každom našom jedle. Je čas začať robiť zodpovedné rozhodnutia – je čas začať jesť pre lepší svet.

Pre viac informácií o dôsledkoch živočíšnej výroby, o vegánstve a o kampani #JemPreLepsiSvet, sledujte našu stránku www.veganskehody.sk

logo-banner3

Použité zdroje:
http://www.waterfootprint.org/Reports/Report-48-WaterFootprint-AnimalProducts-Vol1.pdf
http://vitalsigns.worldwatch.org/node/180

Komentáre

komentáre

Pridaj komentár